Rybářský zápisník, cesta za poznáním

blog3Tento příspěvek by se rovnou mohl jmenovat "Jak jsem (znovu) potkala ryby". Jen kdyby už nebyl použit před dávnou dobou na podstatně kvalitnějším literárním počinu. Takže jsem ho nazvala svou cestou za poznáním. Spíš znovuobjevením. Těch nádherných rán, kdy se mlha převaluje nad hladinou rybníka, kdy zima zalízá za nehty až bolí, kdy je vzduch tak chladný, že každý výdech je podobný záběru parní lokomotivy ale kdy to vše prostě stojí za to. Kdo to nezažil, přišel o hodně. I o to vykukující sluníčko zpoza korun stromů lemujících břehy, o první průlet vážky a zčeření hladiny, když se "to" všechno začne probouzet. A hlavně o ten klid, který je čas od času přerušený křikem káněte, přistáním hejna kachen na hladině, nebo proběhnutím zvědavé veverky hned vedle tašky s návnadou....

Jsem vlastně úplný začátečník. Začínám znovu, po mnoha a mnoha letech. A to díky jedné slečně, která vyhrabala v krabici s fotkami jednu hodně starou, hodně pomačkanou a ještě černobílou fotku vyvolávanou doma v kuchyni při totálním zatemnění fůrou dek. Ta fotka byla z jednoho odpoledne na rybách, kdy jsem jako malá holka nadšeně svírala udici a vychutnávala si ten pocit dospělosti. Ten pocit, kdy vrbový proutek s kouskem silonu a háčku nahradila opravdová udice. Ten pocit byl úžasný. Stejně jako první vytažený kapr, který byl tenkrát očima malé holky ten největší na celém světě :)) Jenže čas plynul a rybník se stal jen moc hezkou vzpomínkou. Až nyní jsem dostala možnost se k vodě vrátit. Abych ukázala své dceři tu krásu přírody, ten adrenalin, když splávek začne tancovat, kdy policajt vyletí k prutu a kdy je to prostě "ono". Víc než chytání ale miluju tu možnost sedět a koukat. Kreslit, kochat se okamžiky, které trvají jen vteřinu, ale jsou tak úžasné svou neopakovatelností. Tu chvilku zachytit. To je pro mě také lov. Takže i zcela "beze zbraní" lovím vážky na rákosí a ryby u hladiny tužkou na papíře. A tak mě napadlo, že bych tu rybářskou vášeň zachytila nejen pro mou malou rybářku a vytvořila rybářský zápisník, který by každému rybáři, bez ohledu na věk, udělal radost a potěšil při jeho prohlížení a vzpomínání na ty nej úlovky, zážitky, historky, prostě na ten čas u vody, který je tak uklidňující, nabíjející, zábavný a poučný.

Koupit si ho můžete v obchůdku. Pokud udělá radost i vám, budu moc a moc ráda :)) Tak mi zbývá dodat jen..."Petrův zdar!" :))